≡ Menu

Sistem sekolah ada ajar kita cara-cara jadi kaya. Iaitu dengan memperkenalkan A,B,C 1,2,3 dan seterusnya membolehkan kita membaca dan mengira. Tidak ketinggalan subjek alif ba ta supaya pandai dalam bahasa kedua dan ketiga. Siapa yang cekap dapat masuk universiti dan seterusnya belajar dalam kursus-kursus yang bersifat profesional. Habis belajar, mereka pun beramal dengan kursus profesional [...]

Ketika peristiwa Hijrah Nabi Muhammad s.a.w ke Madinah, ada seorang lelaki yang ingin berkahwin dengan seorang wanita bernama Ummi Qais. Ummi Qais tidak mahu berkahwin dengan lelaki tersebut sekiranya lelaki tadi tidak berhijrah. Maka lelaki tersebut pun berhijrah lalu berkahwin. Ibn Mas’ud berkata, “Kami menamakan orang itu dengan ‘muhajir Ummi Qais’ iaitu seorang yang berhijrah [...]

2-3 hari sebelum bertolak untuk buat umrah tempoh hari, saya buat tinjauan ke 3 buah premis pengurup matawang asing di sekitar KLCC. Alang-alang dah dekat dengan rumah & kos bahan api kereta pun kurang digunakan. Saya percaya mungkin ada pengurup matawang asing yang boleh bagi tawaran lebih baik tapi saya tidak dapat menutup mata jika [...]

Pastikan cashflow cantik molek kemudian melaburlah. Hati pasti jadi lebih tenang. Ini adalah perkara yang tuan mesti buat tiap-tiap bulan supaya cashflow jadi cantik molek: SIMPAN DAHULU BARU BELANJA Berapa banyak nak simpan ? Sekiranya gaji RM 5 ribu, maka maksimum belanja RM 4500 sahaja. Supaya emergency fund cukup. Berapa banyak ? Sekiranya belanja RM [...]

1 : Apakah yang dimaksudkan dengan zakat fitrah yang khususnya dibayar dalam bulan Ramadhan ? Zakat fitrah mempunyai pelbagai nama dan istilah lain yang menggambarkan maksud dan pengertiannya yang tersendiri. Antara nama-nama lain bagi zakat fitrah yang diistilahkan oleh para fuqaha adalah zakat badan, zakat al-ra’s (zakat kepala), zakat al-khilqah (zakat kejadian) dan zakat al-raqabah [...]

Kalau anda perasan, jurujual apa-apa produk yang mahal akan tunjuk anda hanya perlu buat bayaran bulanan yang kecil untuk meyakinkan anda mampu memiliki produk mereka. Contohnya seorang jurujual kereta berharga RM 80 ribu fokus menekankan tentang bayaran RM 900 sebulan. Nampak kecil, kan? Begitu juga kalau jurujual smartphone berharga RM 2 ribu. Dia tekankan bayaran sebanyak [...]

Pembayaran zakat fitrah ini dapat dibuat di pelbagai tempat di negeri masing-masing. Antaranya: Pejabat zakat Kaunter-kaunter yang dibuka di pelbagai tempat Kaunter zakat fitrah di surau dan masjid Secara online

1. Pelaburan hartanah ini macam-macam. Pilih lah strategi mana nak pakai antaranya: Beli rumah under construction dari developer. Beli rumah siap owner (subsale) Beli rumah lelong Buat sublet 2. Beli rumah under construction risikonya rumah tak siap. Kualitinya pun belum tahu bagus atau tidak bagus. Developer suka bagi pakej yang pelbagai untuk tarik pembeli. Kebiasaannya harga rumah [...]

1. Aktiviti pelaburan dibuat dengan duit lebih dan bukannya bertujuan untuk ada duit lebih. 2. Jangan letak duit banyak-banyak dalam savings account. Ini kerana ianya akan habis dimakan inflasi dan zakat. Tukarkanlah duit tunai kepada harta produktif yang memberikan cashflow dalam bentuk dividen atau hasil sewaan seperti melabur dalam private company, public listed company atau hartanah. [...]

1. Hartanah Pelaburan hartanah disukai orang kerana ia wujud secara nyata. Tangible asset bak kata orang Amerika. Kekuatan utama pelaburan hartanah terletak pada kesudian bank untuk bagi pembiayaan. Strategi Other’s People Money (OPM). Leverage. Rumah 100k tapi cuma perlu keluarkan duit deposit 10k sahaja. Tak perlu simpan tunai sampai 100k baru boleh beli rumah. Antara kekurangan [...]