≡ Menu

Bagaimana 2 Orang Billionaire; Warren Buffett & Charlie Munger Melabur ?

Warren Buffett dan Charlie Munger adalah 2 orang pelabur saham billionaire.

Saya percaya semua pelabur tegar mesti tahu pasal mereka berdua ini.

Kita tengok secara ringkas bagaimana mindset mereka berdua sebagai seorang pelabur saham.

  • Pelaburan saham sebagai tempat membeli bisnes yang wonderful.
  • Bisnes yang wonderful menghasilkan keuntungan berlipat ganda untuk jangka masa panjang jadi beli pada fair price pun ok.
  • Sabar kena 200% sebab pelaburan saham mengambil masa.

Stori formula pelaburan mereka berdua ni sebenarnya dah banyak ditulis di internet. Tapi sebenarnya bukan formula itu sangat yang jadikan mereka billionaire. Tetapi perkara ini.

3 Perkara Pasal Warren Buffett

Saya mulakan dengan stori Warren Buffett (WB) dulu.

  • WB berniaga macam-macam. Dari air coke, chewing gum sampailah bola golf.
  • WB bukan jurujual yang hebat sebab itulah WB berhenti jadi broker saham di syarikat ayah dia Buffett-Falk & Company dan mula berkuli dengan mentornya, Ben Graham.
  • Dari situ, dah cukup savings yang boleh cover perbelanjaan selama 14 tahun barulah dia fokus dalam dunia pelaburan.

3 Perkara Pasal Charlie Munger

Ini pula stori pasal Charlie Munger (CM).

  • Merupakan seorang peguam, nama firma guamannya ialah Munger, Tolles & Olson LLP.
  • Dia juga terlibat dalam projek-projek hartanah.
  • Dari situ dia jadi kaya raya dan selepas itu barulah dia menjadi partner kepada Warren Buffett dalam Berkshire Hathaway.

3 Persamaan Warren Buffett dan Charlie Munger

Nampak tak ?

Jadi minta maaf lah kalau ada yang claim, janji pada orang Melayu, rakyat Malaysia yang kita semua dapat jadi jutawan saham ni.

Sebabnya...

#1 Mereka Ada Simpanan Yang Cukup

Kena ada income yang secukupnya dulu. Tak kisahlah kerja makan gaji ke, golongan profesional ke atau berbisnes sendiri.

Yang penting lepas ada income bulanan, cukup duit belanja untuk keperluan hidup, dapat buat emergency savings dulu. Dah lepas yang itu terus laburkan.

Licensed financial planner macam saya tak boleh nak bantu bab tambah income tiap bulan ni.

#2 Simpanan Membolehkan Mereka Jadi Sabar

Pelabur tegar mesti dapat jumpa formula yang WB dan CM guna.

Itu tak susah sangat. Yang lebih susah adalah nak jadi sabar macam mereka berdua.

Ada diorang kisah dengan janji untung tiap bulan dapat 10% sebulan bersamaan 120% setahun? Takde! Sebab simpanan keperluan asas untuk hidup itu dah cukup.

Return pelaburan WB dan CM ialah dalam sekitar 20% setahun sahaja.

Tapi kena faham, mereka bukan dapat 20% tiap-tiap tahun tetapi 20% itu adalah keuntungan secara terkompaun untuk jangka masa panjang.

Pada 2015, saham Berkshire Hathaway “rugi” 12.5%! ASB bagi return 6.75% pada 2016 pun ramai dah bising, inikan pula kalau nak hadap kerugian setinggi 12%.

Mereka berdua tak kisah kalau harga saham jatuh. Malah pada Oktober 1987, saham Berkshire Hathaway mereka susut 25%.

Black Monday 1987 tu menjatuhkan banyak harga saham. Apa yang mereka buat? Jual saham-saham mereka dan beli bon atau emas? Tak. Mereka beli saham Coca-Cola pada 1988!

Boleh tahan volatility iaitu turun naik harga macam itu? Terus terang saya cakap kalau savings tak cukup, beli saham dengan tujuan nak dapatkan income lebih tiap bulan memang tak boleh tahan kalau tengok harga saham jatuh.

Sebab mereka ada income cukup, savings cukup maka mereka boleh melabur dengan hati yang tenang untuk jangka masa panjang. Akhirnya dapat jadi billionaire.

#3 Mereka Book Smart + Street Smart

WB dan CM keduanya adalah kaki membaca. Dari situ mereka dapat banyak ilmu, informasi dan idea bisnes & pelaburan. Tapi itu sahaja tak cukup.

Selain banyak membaca mereka berdua melibatkan diri dalam bisnes. Ada pengalaman berniaga. Pengalaman berniaga itu membantu mereka jadi pelabur yang lebih baik.

Buffett berniaga dari zaman kanak-kanak, Munger adalah peguam yang berjaya + ada projek hartanah sendiri.

Bakul Pelaburan Untuk Orang Awam

WB & CM tahu bukan semua orang ditakdirkan jadi pelabur saham yang berjaya.

Pelebur saham itu ramai.

Maka WB mencadangkan kepada majoriti pelabur, adalah lebih baik melabur dalam pelaburan indeks sahaja.

Untuk membuktikan teorinya tepat, pada 2007, satu betting telah pun dibuat oleh WB dengan sekumpulan fund manager. WB nak tunjukkan betapa sesuainya strategi indeks untuk majoriti pelabur.

WB pilih Vanguard S&P 500 index fund.

2017 telah pun berlalu. Hasilnya setiap RM 100 dilaburkan telah jadi hampir RM 200. Maksudnya keuntungan terkompaun ialah 7.1% manakala sekumpulan fund manager itu cuma mendapat keuntungan terkompaun 2.2%

Itu kisah di Amerika.

Bakul Pelaburan Untuk Orang Awam Di Malaysia

Untuk kita di Malaysia.

Return tersebut sebenarnya adalah lebih kurang return ASB

Sebab itu saya suka cadangkan matlamat paling asas ialah simpan duit dalam ASB sampai penuh i.e. RM 200 ribu.

Selepas dah tak boleh masukkan duit dalam ASB, barulah fokus untuk laburkan di tempat lain pula.

Waktu itu hati dah tenang, harga jatuh pun masih dapat rileks. Tambah modal lagi ada.

Waktu itu emosi stabil, jadi tak perlu kejar return yang tak masuk akal. Dapat antara 5-10% setahun pun dah bersyukur. Return >10% itu namanya dapat rezeki lebih.

Waktu itu barulah licensed financial planner dapat bantu dengan lebih baik sekiranya tuan-puan buntu, tak tahu atau tak mahu nak melabur secara Do-It-Yourself.

About the author: Saya bantu orang melabur saham untuk persaraan. Sila klik sini dan baca lanjut