≡ Menu

“Tuan, nanti cerita sikit pasal saham. Saya ada follow tuan dalam FB, baca blog tuan juga pasal saham-saham ni,” seorang peserta membuat permintaan semasa sesi rehat. “Boleh tapi saya kena habiskan modul latihan yang organizer minta dulu. Nanti bila saya minta soalan umum dari hadirin, tuan angka tangan ya dan tanyakan soalan,” saya menjawab sambil [...]

Satu produk yang baik untuk pelabur yang mahu exposure kepada pasaran global khususnya Amerika Syarikat. MyETF Dow Jones U.S. Titans 50 (MyETF-US50) ini telah pun disenaraikan pada 28 Februari 2018 lepas. USD denominated. Produk ETF seperti ini adalah produk untuk pelabur yang gemar kepada passive investment strategies. Sekiranya kalian tidak pasti apa itu ETF, barangkali [...]

Satu perkembangan yang baik. Bermula 1 Januari 2018, ahli dapat melantik Amanah Raya Berhad sebagai pentadbir atau pentadbir untuk akaun KWSP. Perlantikan ini tidak wajib tetapi sebagai pilihan tambahan kepada ahli untuk menentukan bagaimana KWSP mereka dapat diuruskan selepas kematian mereka. ARB sebagai executor / administrator ini adalah salah satu dari empat perkara penambahbaikan skim [...]

Menjelang 2018, the hottest “investment” – bitcoin. Sebabnya dengan membeli $100 bitcoin pada 2011, ketika nota ini ditulis pada hujung 2017 , bergantung kepada rujukan harga yang diguna, nilai “pelaburan” sudah menjadi menjadi lebih dari $3 juta. Sekiranya saudara pembaca membelinya pada harga tersebut, ok lah. RM 300-400 itu dapat dianggap sebagai satu jumlah yang [...]

TradePlus Shariah Gold Tracker adalah exchange traded fund (ETF) emas yang Shariah compliant. ETF emas ini diuruskan oleh Affin Hwang Asset Management Bhd (Affin Hwang AM). Menurut website mereka: The TradePlus Shariah Gold Tracker (“Fund”) provide investors a Shariah-compliant avenue to invest in physical gold without the hassle of storing or insuring gold bullion. The Fund closely [...]

Spin-off situation to monitor. From The Malaysian Reserves Market sees different fortunes of demerged Sime Darby Group Sime Darby Plantation Bhd (SD Plantation) and Sime Darby Property Bhd (SD Property) share prices dropped on their debut, surprising the market as valuations could have triggered the sell-down. The Sime Darby group’s “pure play” exercise broke the [...]

Kalau gaji tak cukup, nak dapat income lebih tiap bulan. Jangan main saham. Kalau ada duit, tapi nak dapat untung 5% tiap bulan. Jangan main saham. Kalau ada duit, dan tak boleh tidak, mesti nak untung lebih dari ASB dan Tabung Haji tiap-tiap tahun. Jangan main saham. Kalau main saham, tak boleh tengok unrealised loss [...]

Alhamdulillah. Berjaya simpan duit dan akhirnya kuota simpanan Amanah Saham Bumiputera (ASB) dah pun penuh. Barangkali tuan-puan pun tertanya-tanya lagi di mana lagi tempat yang ada untuk membuat simpanan & pelaburan. Prestasi Amanah Saham Bumiputera (ASB) Sebelum itu, mari kita tengok dulu prestasi ASB seperti yang disediakan oleh Novagni Analytics and Advisory Sdn. Bhd ini. [...]

Warren Buffett dan Charlie Munger adalah 2 orang pelabur saham billionaire. Saya percaya semua pelabur tegar mesti tahu pasal mereka berdua ini. Kita tengok secara ringkas bagaimana mindset mereka berdua sebagai seorang pelabur saham. Pelaburan saham sebagai tempat membeli bisnes yang wonderful. Bisnes yang wonderful menghasilkan keuntungan berlipat ganda untuk jangka masa panjang jadi beli [...]

Selaku pemegang saham, tuan layak menerima dividen. Dividen adalah pendapatan dalam pelaburan saham selain dari keuntungan capital gain. Berikut adalah 10 perkara yang tuan perlu tahu tentang dividen. 1. Pelabur yang menjual saham sebelum tarikh ex-date tidak layak mendapat dividen. 2. Pelabur yang membeli saham walaupun sehari sebelum tarikh ex-date layak mendapat dividen. 3. Pay [...]